Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Земельний податок: хто, коли і скільки повинен платити»

, опубліковано 18 лютого 2020 о 12:10

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Господарик під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо особливостей падання звітності та сплати земельного податку.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання 1. За якою формою треба платникам звітувати?

Сергій Господарик: У поточному році для складання річної звітності платники застосовують знайому їм форму податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. №560. Тож тим платникам, які звітуватимуть не вперше, залишається тільки пригадати вже відомі їм правила заповнення Декларації.

Питання 2. Чи звітують за земельні ділянки відокремленими підрозділами?

Сергій Господарик: Відокремлені підрозділи (філії) юридичних осіб самостійно звітність із плати за землю не подають.

Питання 3. Чи застосовується коефіцієнт індексації до нормативної грошової оцінки земельних ділянок для визначення розміру земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності?

Сергій Господарик: Для визначення розміру земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 01 січня поточного року.

Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів і інших земель несільскогосподарського призначення за 2019 рік складає 1,0.

Питання 4. Іноземні юридичні особи, як будуть звітувати?

Сергій Господарик: Щодо іноземних юридичних осіб, то плату за землю такі особи сплачують через представництво, яке перебуває на обліку в контролюючих органах, залежно від обраного варіанта реєстрації (представництво іноземної компанії, постійне представництво нерезидента, управитель майна, підприємство з іноземними інвестиціями), з моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Відповідно обов’язок з подання «земельної» звітності нерезидентів також є.

Питання 5. Скільки податкових декларацій з плати за землю повинна подати юридична особа, що має ділянки в різних населених пунктах, які належать до одного контролюючого органу, але коди органів місцевого самоврядування за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України різні?

Сергій Господарик: Коли платник податку має у власності або користуванні, у тому числі оренді, земельні ділянки на території різних сільських (селищних) рад, що належать до одного адміністративного району (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ різні), то такий платник має подати до відповідного контролюючого органу окремі податкові декларації з плати за землю щодо кожного коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки.

Сергій Господарик: Нагадаю, що 20 лютого – гранична дата, коли можна вчасно, без порушення передбаченого п. 286.2 Податкового кодексу України строку відзвітувати про плату за землю за 2020 рік.

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади.