Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році

опубліковано 19 лютого 2020 о 17:17

Нещодавно в Чортківському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чортківського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Книш під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання 1. Чи можу я подати декларацію про майновий стан і доходи до іншої ДПІ , якщо тимчасово проживаю в інші області. Яким чином подається декларація про майновий стан?

Відповідь: Річна декларація подається до податкової інспекції за місцем податкової адреси платника податків. Платник податків має змогу вибрати один із варіантів надання такої декларації:

- надати особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- відправити засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та про  електронні довірчі послуги.

Зверніть увагу, що при надсиланні податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.   

Питання 2. У 2019 році я отримав у спадщину земельну ділянку (пай) від іншої особи. В який термін потрібно подати декларацію про майновий стан в податкову інспекцію й сплатити податки?

Відповідь: Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30 квітня 2020 року. Фізична особа, яка отримала спадщину від родичів, не членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, наприклад, рідного дятька, тітки чи інших фізичних осіб, сплачує податок на доходи  фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Крім податку на доходи фізичних осіб, платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого майна.  

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Питання 3. На що треба звернути увагу, щоб без перешкод отримати податкову знижку?

Відповідь: Хочу звернути увагу на правильність оформлення договорів на отримання освітніх послуг, бо якщо батьки будуть звертатися за отриманням податкової знижки – повертатися знижка буде тому з батьків, хто сплачував за освіту. Підтверджувальним документом буде договір про навчання, в якому буде вказано ПІБ саме того платника, який буде звертатися за податковою знижкою, й у квитанції має бути вказано ім’я саме того з батьків, хто вказаний у договорі. Тому, якщо договір буде складено на батька, а звертатися буде мати – ми не зможемо їм нічого повернути. Слід до цього уважно ставитися.

Питання 4. Чи має право отримати податкову знижку фізична особа-підприємець, якщо отримує доходи виключно від підприємницької діяльності?

Відповідь: Згідно з п.166.3 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ПКУ. 

Отже, фізична особа – підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних виключно від підприємницької діяльності.

Питання 5. Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?

Відповідь: Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку-отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів.