Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2020 – у дії

опубліковано 10 лютого 2020 о 11:43

Інтернет-конференція, яка нещодавно відбулася спільно з інформаційним порталом 0352.ua, надала можливість більш детально дізнатися про деклараційну кампанію 2020.

Відповідала на запитання платників начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк.

Питання, з якими звертались громадяни, та відповіді на них надаємо для ознайомлення.

Питання 1. Що робити у випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою?

Лариса Березюк

Якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Питання 2. Я, жителька Тернополя, отримала у спадщину квартиру. Чи треба оподатковувати дохід від продажу цієї квартири, якщо я її продам?

Лариса Березюк

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковуватиметься.

Питання 3. Чи декларують кошти, отримані з-за кордону. Чи є якісь зміни для заробітчан?

Лариса Березюк

Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід також врахувати, що сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Питання 4. Щоб повернути кошти за навчання також треба подати декларацію до 1 травня?

Лариса Березюк

Ні. Звертаю увагу, якщо особа має право та хоче отримати податкову знижку, вона має подати декларацію  в період з 1 січня по 31 грудня року, наступного за звітним. Якщо впродовж цього терміну людина не скористалася правом на податкову знижку, то на наступні роки таке право не переноситься.

Питання 5. Чи необхідно декларувати та сплачувати податок, коли спадщина від рідного брата?

Лариса Березюк

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Податковим кодексом України визначено, що членами сім’ї фізичної  особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Зважаючи на те, що отриманий дохід оподатковується за нульовою ставкою, то декларацію подавати не потрібно.

Питання 6. Де можна знайти зразки заповнення декларацій з додатками?

Лариса Березюк

Скористаєтеся субсайтом Територіальних органів ДПС у Тернопільській області за посиланням https://tr.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2020/informatsiyni-povidomlennya/403023.html, там розміщено нову форму декларації та зразки заповнення додатків до неї.

Питання 7. Чи можна до складу податкової знижки включити витрати, понесені фізичною особою на лікування протягом 2019 року?

Лариса Березюк

Оскільки станом на 1 січня 2020 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я, для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2019 року платникам не надається.