Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Лановецькій ДПІ роз’яснили податкові новації в умовах воєнного стану

, опубліковано 24 червня 2022 о 11:13

Нещодавно у Лановецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податкові новації в умовах воєнного стану». На запитання громадян відповідав начальник Лановецької ДПІ Володимир Горощук. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

 

Запитання: Які штрафи за незастосування РРО у період воєнного стану?

Володимир Горощук: Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції. Зокрема, штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 у 2022 році) у разі проведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

 

Запитання: Розкажіть, будь ласка, про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану?

Володимир Горощук: Згідно з нормами п.1 ст.3 Закону України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» субєкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобовязані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом України №265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Зазначу, що використання ПРРО при оптовій або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 

Запитання: Чи може фізична особа-підприємець, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, у разі нової реєстрації ФОП у поточному році обрати 3 групу платника єдиного податку за ставкою 2% від доходу?

Володимир Горощук: Реєстрація платником єдиного податку 3 групи за ставкою 2% доходу здійснюється за результатами обробки заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Подана заява підлягає перевірці на відповідність зазначених суб’єктами господарювання видів господарської діяльності та повноти її заповнення (ставки, дати обрання, тощо).

При цьому, підставами для відмови у реєстрації платником єдиного податку 3 групи за ставкою 2% доходу є здійснення суб’єктом господарювання діяльності, визначеної п. п. 9.3 п.9 підр.8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Пунктом 9 підр.8 розд.ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України не передбачено обмежень щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% доходу фізичною особою-підприємцем, щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, у разі нової реєстрації фізичної особи підприємцем у поточному році.

Водночас такі платники при самостійній відмові від використання особливостей оподаткування зможуть перейти з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення, на сплату інших податків і зборів.

 

Запитання: Які активи не декларують під час одноразового декларування?

Володимир Горощук: Ті, з яких сплачено податки і збори, навіть якщо особа не використає своє право на подання одноразової добровільної декларації, зокрема:

- активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн на дату завершення одноразового добровільного декларування;

- квартира чи квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно 120 кв. м або майнові права на такі квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами;

- житлові будинки або об’єкти незавершеного будівництва, загальна площа яких не перевищує 240 кв. м за умови наявності у фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

- об’єкти нежитлової нерухомості, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу (не більше 0,01-2,0 гектарів залежно від призначення земельної ділянки);

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання.