Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка на наступні періоди не переноситься

опубліковано 19 червня 2020 о 14:59

«Питання, пов’язані з декларуванням доходів, одержаних у 2019 році», – такою була тема чергової «гарячої» лінії, що відбулася в Козівському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання платників податків відповідав заступник начальника – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Козівського управління Олег Скакун. Надаємо актуальні питання телефонного зв’язку та відповіді на них.

 Питання 1. Чи помінялися строки подання декларації про майновий стан і доходи за 2019  рік та які терміни сплати податку на доходи фізичних осіб згідно з такою декларацією?

 Олег Скакун: Законом України від 17.03.2020 р. №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік, подається до 1 липня 2020 року, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу, коли така декларація може бути подана пізніше вказаного строку. 

Отже, громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року. Останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.  

Сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік, необхідно до 1 жовтня 2020 року.

 Питання 2. Як подати декларацію про отримані доходи?

 Олег Скакун: Податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, або надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Варто знати, що платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. Також особа може подати декларацію в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. 

 Питання 3. Як оподатковуються спадщина від родичів, які не є близькими родичами?

 Олег Скакун: Податковим кодексом України визначено перелік членів сім’ї фізичної особи першого та другого ступенів споріднення, а також питання оподаткування спадщини за нульовою ставкою у разі успадкування майна цими категоріями осіб.

Так, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. 

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого і другого ступеня споріднення сплачують податок на доходи фізичних осіб сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від будь-якої спадщини. 

Подарунки від родичів першого і другого ступеня споріднення  оподатковуються  за нульовою ставкою,  а від інших осіб – за ставкою 5 відсотків, від нерезидентів  – 18%.  

 Питання 4. Який строк подання річної декларації для отримання права на податкову знижку та в які терміни платнику повертаються суми податку на доходи фізичних осіб?

 

Олег Скакун: Відповідно до підпункту 166.1.2 пункту 166.1 статті 166 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. 

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. 

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

 Питання 5. В яких випадках податкова декларація про майновий стан і доходи не подається? 

 Олег Скакун: Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація про майновий стан і доходи не подається, якщо такий платник податку отримував доходи: 

- від податкових агентів, які згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV ПКУ; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ; 

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.