Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кременецьке управління Головного управління ДПС у Тернопільській області: на телефоному зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 19 червня 2020 о 14:57

Нещодавно начальником Зборівської ДПІ Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області Олегом Берестецьким проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії 2020». Надаємо перелік найцікавіших  питань, на які надано відповідь.

 1.За навчання студента у вищому навчальному закладі кошти сплатив рідний дядько, чи можна подати декларацію на податкову знижку?

 Відповідь. Фізична особа має право включити до податкової знижки у зменшення оподаткованого доходу за наслідками звітного року фактично здійснені ним протягом такого року витрати у вигляді коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п 166.3.3 ст.166 ПКУ).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у т.ч.усиновлені, інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Отже, якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення, зокрема рідний дядько, вони не мають права на податкову знижку щодо таких сум.

 2.Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи в ЦОП в умовах послаблення карантину?

 Відповідь. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи:

-особисто або уповноваженою на це особою:

-надіслати поштою з повідомленням про вручення з описом вкладення;

-засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

В умовах послаблення протиепідемічних заходів відновлено звичайний режим роботи ЦОП. Водночас зауважимо, до ЦОП платники мають право заходити тільки у захисній масці, рукавичках та після дезінфекції рук. Також обмежена кількість одночасного перебування людей в залах обслуговування ЦОП залежно від кількості працюючих робочих місць, а саме на одного працівника - один відвідувач, відстань між людьми має бути не менше 1,5 метра.

Радимо направляти декларацію засобами електронного зв’язку. Для цього можна скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. 

 3. Які відомості повинна містити довідка про доходи фізичної особи, яка надається податковим агентом, з метою заповнення декларації на податкову знижку?

 Відповідь. Відповідно до підпункту «в» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

При цьому особи, які відповідно до Податкового кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний  номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

- сума нарахованого оподаткованого доходу (помісячно та загальною сумою);

- розмір та сума податкової соціальної пільги;

- сума нарахованого, утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

 4.Чи оподатковується передача автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю?

 Відповідь. Відповідно до ст.1000 Цивільного кодексу України за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та в рахунок другої сторонни (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування чи розпорядження рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то немає обставин для оподаткування при передачі рухомого майна. Однак, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (відбувається перехід права власності), оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному ст.173 Податкового кодексу України.