Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему «Декларування доходів, одержаних громадянами протягом 2019 року, та зміни, що запроваджені карантинним законодавством»

, опубліковано 04 травня 2020 о 11:25

Нещодавно в  Теребовлянському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області начальник Теребовлянського управлiння ГУ ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо декларування доходів, одержаних громадянами протягом 2019 року.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання 1. Який розмір отриманих доходів від продажу власної продукції тваринництва за 2019 рік не оподатковуються?

Михайло Яцина: Оподатковуваний розмір отриманих доходів від продажу власної продукції тваринництва визначено п.п.165.1.24 ст.165 Податкового кодексу України. Отримані доходи при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41  УКТ ЗЕД не оподатковуються, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. В даному випадку 50 розмірів мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2019 року становить 208650 грн. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізична особа зобов’язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

Питання 2. Чи треба роздруковану електронну квитанцію про сплату за навчання через Ощад 24 завіряти печаткою  банку?

Михайло Яцина: Роздруковану електронну квитанцію щодо проведеної оплати за навчання  через Ощад 24 як банківський сервіс «Інтернет-банкінг» не потрібно завіряти печаткою банку, так як така роздрукована електронна квитанція містить всі обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, що визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 січня 2004 року №22, і відповідно є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку.

 

Питання 3. Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?

Михайло Яцина: Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотка. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

 

 

 

Питання 4. Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Михайло Яцина: Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

 

Питання 5. Я у 2019 році почав займатися адвокатською діяльністю. Які строки подання декларації про отримані доходи від адвокатської діяльності та відповідно строки сплати задекларованих зобов’язань?

Михайло Яцина: Почнемо з того, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність – це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту та відповідно  до ст.13 адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою.

Тобто діяльність адвоката підпадає під визначення незалежної професійної діяльності, оподаткування доходів від отримання якої регулюється статтею 178 Податкового кодексу України. Платник податків, тобто адвокат знаходиться на обліку у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання як самозайнята особа та відповідно до п.178.4 та п. 49.18.4 Податкового кодексу України подає податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, – до 1 липня 2020 року до контролюючого органу за місцем проживання Декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 % – до 1 серпня 2020 року.