Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян

, опубліковано 30 квітня 2020 о 15:13

Нещодавно в Чортківському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян».

З платниками податків спілкувався заступник начальника управління – начальник відділу моніторингу Чортківського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Гавор.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді  на деякі із запитань, які надійшли від платників податків.

Питання 1. Яку адресу зазначити в податковій декларації, якщо відбулось перейменування назви вулиці?

Іван Гавор: Платник податків повинен зазначити в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником. Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано(вручено) податкове повідомлення-рішення.

Питання 2. Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?

Іван Гавор: Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку-отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи  фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотка. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів.

Питання 3. Чи передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи?

Іван Гавор: Неподання або не своєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-136 грн) За повторне порушення протягом року – штраф від 85 до 136 грн ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

Питання 4. Фізична особа отримує дохід від здачі квартири в оренду. Податок на доходи сплачує щоквартально. Як потрібно подавати декларацію: також щоквартально чи раз на рік за підсумками року?

Іван Гавор: Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування  та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку- орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня  такого звітного (податкового) кварталу сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами  такого року відображаються у річній податковій декларації. Тобто, податкову декларацію потрібно подати один раз за результатами звітного року до 1 травня.  

Зауважу, що граничний строк подання декларації за 2019 рік з терміну 1 травня продовжено до 1 липня 2020 року. Кінцевий строк сплати зобов’язань, зазначених  у декларації за 2019 рік, перенесено з терміну до 1 липня на термін до 1 жовтня поточного року.

Такі змін передбачені Законом України  від 17 березня 2020 №533-IX ”Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби(COVID-19)”.  

Питання 5. Яким чином подається декларація про майновий стан і доходи?

Іван Гавор: Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У зв’язку з карантинними заходами просимо звітність подавати в електронній формі або надіслати поштою.