Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни, внесені до Податкового кодексу України в частині оподаткування у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

, опубліковано 10 квітня 2020 о 15:12

У Чортківському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс «гаряча лінія» щодо внесених змін до Податкового кодексу України в період поширення пандемії коронавірусної хвороби.

На запитання платників відповідала начальник відділу податків і зборів з юридичних осіб Чортківського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Ковбаснюк.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Протягом якого терміну та за які звітні місяці СГ мають право подати уточнюючу податкову декларацію з плати за землю щодо відображення змін податкового зобов’язання із сплати плати за землю у зв’язку із заходами, спрямованими на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби?

Марія Ковбаснюк: Відповідно до п. 52 прим. 4 підрозд. 10 розд. ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України внесеними Законом України від 17 березня 2020 року №533-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби” та Законом України від 30 березня 2020 року №540-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби” плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з 01 березня по 31 березня 2020 року.

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до пункту 286.2 статті 286 Податкового кодексу подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’зання із сплати плати за землю за податковий період березень 2020 року.

Якщо у березні чи квітні 2020 року платниками плати за землю було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року з причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники плати за землю зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі податкові декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2020 рік, в яких відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю.

Штрафні санкції за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року не нараховуються.

Питання: Розкажіть про звільнення від сплати податку на нерухомість.

Марія Ковбаснюк: Відповідно до п. 52 прим. 5 підрозд. 10 розд. ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (Далі – ПКУ) об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 ПКУ у період з 01 березня по 31 березня 2020 року.

При цьому платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до п. п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 ПКУ подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу Декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період березень 2020 року.

Якщо в березні чи квітні 2020 року платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, було подано уточнюючу Декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за податковий період – квітень 2020 року із причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, такі платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі Декларації, в якій відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання за податкові періоди березень та квітень 2020 року відповідно до положень п. 52 прим. 5 підрозд. 10 розд. ХХ « Перехідні положення» ПКУ.

Крім того, до таких платників податків не застосовуються санкції, визначені ст. 50 ПКУ та штрафні санкції згідно вимог п. 120.2ст. 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за податковий період квітень 2020 року.

Питання: Протягом якого періоду та які операції звільняються від оподаткування ПДВ у зв’язку із заходами, спрямованими на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби?

Марія Ковбаснюк: Тимчасово на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Зазначені норми застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року.