Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про кампанію декларування йшлося на «гарячій лінії» у Чортківському управлінні

опубліковано 07 квітня 2020 о 14:12

У Чортківському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс «гаряча лінія» щодо кампанії декларування.

На запитання платників відповідав начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чортківського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Книш.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання 1. Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі, якщо отримано дохід від продажу будинку, який був у власності понад 3 роки?

Відповідь: Згідно із п.172.1 ст.172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року  житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові  споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельні ділянки, що не перевищує норм безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів  нерухомого майна виконуються умови встановлені п.172.1 ст.172 Податкового кодексу, дохід отриманий фізичною особою від такого продажу не оподатковується, тобто у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку. Подавати річну декларацію в такому випадку не потрібно.

Питання 2. Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням один із членів подружжя за вибором, коли обєкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Відповідь: Відповідно до п.175.1 ст. 175 Податкового кодексу України платник податку-резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року .

Тобто, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.  

Питання 3. Чи включаються до складу податкової знижки витрати, понесені на лікування за наслідками 2019 року?

Відповідь: Податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2019 року платникам не надається, оскільки закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування станом на 01.01.2020 не набрав чинності.

Питання 4. Чи продовжено термін подання декларації про майновий стан і доходи громадянам, які отримали доходи у 2019 році в період запровадження карантину?

Відповідь: Кампанія декларування доходів громадян продовжено до 1 липня 2020 року.

Новий продовжений термін подання декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік встановлено Законом України від 17.03.2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». Також цим законом змінено норму щодо сплати задекларованих сум податкових зобов’язань. Цьогоріч задекларовані суми податків громадяни мають сплатити до 01 жовтня 2020 року.

Громадяни, які хочуть скористатися правом на податкову знижку, мають право подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 року.

Питання 5. Які відомості повинна містити довідка про доходи фізичної особи, яка надається податковим агентом, з метою заповнення декларації на податкову знижку?

Відповідь: Особи, які відповідно до Податкового кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості  про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг на суму утриманого податку (п. п. «в» 176.2ст.176 ПКУ).

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

- сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

- розмір та сума податкової соціальної пільги;

- сума нарахованого, утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.