Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» – про декларування

, опубліковано 26 березня 2020 о 11:06

Нещодавно начальник Лановецької ДПІ Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області Володимир Горощук провів сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії – 2020».

Надаємо перелік найцікавіших питань та відповідей на них.

– Які діють обмеження при нарахуванні податкової знижки?

– Варто знати, що податкова знижка може бути надана як резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, так резиденту, який відмовився від реєстраційного номера. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Якщо ж платник податку до кінця року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні роки не переноситься.

– Чи необхідно фізичній особі подавати декларацію, якщо отримала дохід від продажу одного легкового автомобіля?

– Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна (легкового автомобіля або мотоцикла, мопеда), не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Отже, у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку і подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

– Якщо за навчання студента сплатила бабуся, чи можна подати декларацію на податкову знижку?

– Фізична особа має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного року, фактично здійснені ним протягом звітного року витрати у вигляді коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку або члена сім’ї першого ступення споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступення споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти у т.ч. усиновлені усі інші члени вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. Отже, якщо за навчання сплатила бабуся, вона не має права на податкову знижку щодо таких сум.

– Яку адресу зазначати у податковій декларації про майновий стан і доходи, у разі, якщо відбулось перейменування назви вулиці, міста, селища тощо?

– Податкова декларація подається за звітний період контролюючому органу, в якому перебував на обліку платник податків. При цьому, податковою адресою платника податків-фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків повинен зазначати в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником. Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення.