Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Лановеччини розповіли про декларування минулорічних доходів

, опубліковано 21 березня 2024 о 15:04

Про кампанію щорічного декларування доходів громадян розповів на зустрічі з платниками начальник Лановецької ДПІ Головного управління ДПС в Тернопільській області Володимир Горощук. 

У ході зустрічі керівник інспекції розповів про доходи громадян, які підлягають обов'язковому декларуванню. Зокрема, це доходи отримані від надання в оренду нерухомого майна, від продажу власної сільгосппродукції, отримання спадщини чи подарунка від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, інвестиційні та іноземні доходи, інші доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався.

Задекларувати такі доходи, зазначив керівник інспекції, громадяни мають до 1 травня 2024 року, подавши декларацію про майновий стан і доходи особисто до податкової інспекції або в електронному вигляді через Електронний кабінет платника або через мобільний застосунок «Моя податкова».

Також Володимир Горощук роз'яснив, що фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

За словами посадовця, отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї податок на доходи фізичних осіб.  Для оформлення податкової знижки на навчання потрібно також подати декларацію про майновий стан і доходи, до якої долучити копії паспорта та ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію, копії квитанцій та/або платіжних доручень, що підтверджують витрати, договорів на отримання послуг, довідку про заробітну плату за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, заяву на перерахування коштів. Подати декларацію на податкову знижку також можна в електронному вигляді через Електронний кабінет на офіційному вебпорталі ДПС та через мобільний застосунок «Моя податкова».

Крім цього, Володимир Горощук звернув увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та на відновленні застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.  

Зазначив, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.