Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Кременецькій ДПІ проведено черговий тренінг щодо декларування доходів громадян

, опубліковано 12 березня 2024 о 11:30

Нещодавно ГДІ Кременецької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області  Віта Кочкубей провела для платників податків черговий тренінг з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році.

Платники, зокрема, розпитували про  оподаткування доходу, отриманого у спадщину, та подарунків. Інспекторка роз’яснила, що  відповідно до податкового законодавства об’єкти дарування, подаровані платнику податку  іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV Податкового кодексу для оподаткування спадщини.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Разом з тим поінформувала, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Також зазначила, що для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».

Крім того, Віта Кочкубей звернула увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Зазначила, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

Наприкінці навчання Віта Кочкубей надала практичну допомогу у поданні річної податкової декларацій про майновий стан і доходи в електронному вигляді та розповіла, як правильно заповнювати реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» у платіжних документах для сплати податків.