Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кваліфіковані роз’яснення платники отримали під час сеансу «гаряча лінія» у Шумську

, опубліковано 11 березня 2024 о 13:50

Нещодавно начальниця Шумської Державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Здебільшого питання платників стосувалися декларування доходів громадян за 2023 рік, порядку отримання податкової знижки, застосування РРО/ПРРО, нарахування мінімального податкового зобов’язання громадянам, проведення звірки по платежах до бюджетів.

Посадовиця докладно проінформували додзвонювачів щодо переліку доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню, та звернула увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня 2024 року. Також наголосила, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.   

Декларантам, що прагнуть отримати податкову знижку, роз’яснено механізм розрахунку та зазначено, що практичну допомогу щодо формування пакету документів та заповнення відповідного додатку можна отримати в Центрі обслуговування платників Шумської ДПІ. 

Посадовиця нагадала платникам про переваги процедури подання декларації в онлайн режимі в Електронному кабінеті на офіційному вебпорталі ДПС та через мобільний застосунок «Моя податкова». За допомогою цих сервісів можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. 

Крім того, Ірина Зазуля, звернула увагу додзвонювачів на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Зазначила, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

На всі поставлені запитання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.