Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни та інші роз’яснення податкового законодавства йшлося під час «гарячої лінії» у Шумську

, опубліковано 29 червня 2022 о 11:07

Шумською ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області днями проведено сеанс телефонного зв’зку «гаряча лінія» під час якого роз’яснено положення податкового законодавства з питань внесення змін до Законів України. На актуальні питання платників податків відповідала начальник Шумської ДПІ Ірина Зазуля.

Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішіми фрагментами, які розглядалися під час «гарячої лінії».

 

Запитання 1: Яка послідовність дій має бути здійснена платником для реєстрації програмного РРО?

Ірина Зазуля: Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі ПРРО) повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію ПРРО за формою №1-ПРРО, що подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Мінфіну України від 06.06.2017 №557 (у редакції наказу від 01.06.2020 №261).

 

Запитання 2: Які зміни внесені до законодавства Законом України №2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного соціального внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану»?

Ірина Зазуля:  Законом №2260 передбачено:

– обмеження терміну, протягом якого податковий кредит формується за первинними документами без зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН) податкових накладних/розрахунків коригування періодом лютий-травень 2022 року. При цьому, для платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, відновлено обов’язки  в частині:

– дотримання термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН,

– подання податкової звітності,

– сплати податків.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24.02.2022 року до дня набрання чинності Закону №2260, за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН до 15.07.2022 року, подання податкової звітності до 20.07.2022 року та сплати податків і зборів у строк не пізніше 31.07.2022 року.

Платники податків, у яких відновилась можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24.02.2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених Кодексом, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2%, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24.02.2022р. до дня періоду таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2%, за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки.