Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства були темою «гарячої лінії» в Заліщиках

, опубліковано 29 червня 2022 о 11:05

У Заліщицькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Зміни в податковому законодавстві у період дії воєнного стану».

На запитання додзвонювачів відповідав начальник Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Глухманюк. Вашій увазі пропонуємо найактуальніші запитання та відповіді прямого зв’язку.

 

Запитання: Як здійснювати торгівлю тютюном або алкоголем у безготівковій формі?

Ігор Глухманюк: Суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), може здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі (у тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку). Але таку торгівлю можна проводити  тільки за умови застосування РРО та/або ПРРО в установленому Законом України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» порядку, під час видачі споживачу алкогольної продукції та обов’язкової видачі у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначає форму оплати – безготівкова.

 

Запитання: Чи звільняється від відповідальності платник податку на прибуток за неподання до 10 червня 2022 року річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, у зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні?

Ігор Глухманюк: Так. Відповідно до абзаців першого-другого п. п.69 підрозд.10 розд. ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України, при відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів, зокрема, подання звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Запитання: Чи необхідно звітувати платнику акцизного податку, коли не провадив діяльність?

Ігор Глухманюк: Платник акцизного податку, який протягом звітного періоду не провадив господарську діяльність, але має чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством або є особою (у тому числі юридичною особою, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійним представництвом, які реалізують пальне або спирт етиловий, зобов’язаний подавати Декларацію із проставленням нулів у клітинках відповідних граф (прочерки та інші знаки чи символи не проставляються).

 

Запитання: Чи може юрособа перейти на єдиний податок протягом звітного року?

Ігор Глухманюк: Так. Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.