Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні податкові зміни на період війни обговорили під час прямого спілкування у Гусятині

, опубліковано 21 червня 2022 о 15:27

Днями  начальниця Гусятинської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга  Біленька під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків щодо змін у податковому законодавстві у період дії воєнного стану.

Надаємо увазі читачів підбірку найцікавіших запитань-відповідей із даної тематики.

Запитання 1. Який порядок подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо платник податку (який застосовує річний або квартальний звітний період), упродовж одного кварталу перейшов на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відс. та повернувся на загальну систему оподаткування?

Ольга БІЛЕНЬКА: Якщо платник податку, який застосовує річний або квартальний звітний період, упродовж одного кварталу (в середині другого кварталу, наприклад, 01 травня 2022 року) перейшов на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відс. та повернувся на загальну систему оподаткування (наприклад з 01 червня 2022 року), то такий платник складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період півріччя 2022 року. В цій декларації враховуються наростаючим підсумком результати діяльності, починаючи з 01 січня звітного року по дату переходу на єдиний податок та подається у складі такої декларації фінансова звітність, складена за результатами діяльності за цей період.

Після відновлення платником сплати податку на прибуток підприємств, якщо такий платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

Запитання 2. Як застосовувати РРО у період дії воєнного стану?

Ольга БІЛЕНЬКА: Тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, штрафні санкції за відсутність реєстраторів розрахункових операцій у суб’єктів господарювання, які зобов’язані їх використовувати, не застосовуються. Виняток – реалізація підакцизних товарів, під час продажу яких РРО має використовуватися обов’язково.

Проте, звертаємо увагу, що РРО та ПРРО мають чимало переваг при їх використанні. Зокрема, використання РРО забезпечує можливість: підключення до вагів; формування звітності за будь-який період; скасування штрих-коду для отримання ціни товару з бази  даних; фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції; фіксувати форму оплати; вести підрахунок будь-яких податків і знижок. Крім того, споживач отримує захист своїх прав у разі придбання товару неналежної якості.

Запитання 3. За якою формою звітують платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. у період воєнного стану?

Ольга БІЛЕНЬКА: Форма податкової декларації єдиного податку третьої групи за  ставкою 2 відс. доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 №124 “Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні. Цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (06.05.2022).

Запитання 4. Якщо платник податків обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Ольга БІЛЕНЬКА: Так, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежені в праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки. При цьому у такій заяві не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування», проте зазначають у розділі 5.2 “Зміна ставки та групи” у полі “зі ставки” діючу ставку у розмірі 2 відсотки, а у полі “на ставку” – обрану ставку у розмірі 3 або 5 відсотків доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Запитання 5. Чи є зміни в сплаті акцизного податку 5% для платників роздрібного продажу в період воєнного стану в Україні?

Ольга БІЛЕНЬКА: З 30 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 21 квітня 2022 року №2218-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України  на 2022 рік». Згідно з п.3 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону змінено дату введення в дію змін до Бюджетного кодексу України щодо впровадження в дію порядку зарахування до місцевих бюджетів 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується їх імпортерами й виробниками. Дату перенесено на 1 травня 2022 року замість 1 січня 2023 року.  

Із внесенням змін до Бюджетного кодексу України з 01.05.2022 року набувають чинності норми Закону України від 30 листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» щодо перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5% акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання  роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який на сьогодні сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.