Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про основні моменти нового податкового року розповіли під час брифінгу у Чорткові

, опубліковано 23 лютого 2022 о 17:13

Заступник начальника Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Рацин провів брифінг із питань застосування РРО/ ПРРО фізичними особами-підприємцями у 2022 році. Вік окремо зупинився на кампанії декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року, особливостях одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами неоподаткованих активів.

Спікер повідомив, що згідно з вимогами Податкового кодексу України підприємці–платники єдиного податку ІІ-IV груп з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Він розповів про категорії платників, які не використовують РРО/ПРРО. «Це ФОПи-платники єдиного податку І групи, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню й не використовують працю найманих працівників», – деталізував Роман Рацин.

Заступник начальника Чортківської ДПІ інформував про звільнення від обов’язкового використання РРО та/або ПРРО платників єдиного податку ІІ-IV груп, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (176 розмірів мінімальної заробітної плати). «Це передбачено змінами, прийнятими постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 року №1359 «Про внесення змін до постанови КМУ від 23 серпня 2000 р. №1336», – конкретизував він.

Виключення не застосовуються лише, якщо: водночас здійснюється реалізація підакцизної продукції, дистанційна торгівля або ж сільською радою прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО.

 Роман Рацин зауважив, що суб’єкти господарювання можуть на свій власний вибір використовувати або класичний РРО, або програмний РРО(ПРРО) у залежності від своїх потреб. ПРРО можливо зареєструвати через Електронний кабінет. До того ж останній має низку переваг перед класичними касовими апаратами, а саме:

– безкоштовне рішення від ДПС забезпечує функціонал, що відповідає вимогам Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері  торгівлі, громадського харчування та послуг»;

– програмне рішення можна встановити на будь-який ґаджет (смартфон, планшет, комп’ютер чи ноутбук) і зекономити на придбанні традиційних РРО та їх обслуговуванні;

– швидка та зручна онлайн реєстрація;

– онлайн передача даних від /до фіскального серверу контролюючого органу;

– автоматичне формування та відправка  Z звіту до ДПС;

– програмне рішення дозволяє працювати в режимі offline, надіслати до ДПС дані про здійсненні розрахункові операції після завершення режиму offline;

– ДПС надає інформаційну підтримку щодо реєстрації та застосування програмних РРО.

У зв’язку з тим, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2021 року, спікер нагадав, коли виникає у платників податків обов’язок подання декларації та роз’яснив, що для зручності платників та спрощення процедури  декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті  у розділі «ЕК для громадян» є Декларація про майновий стан і доходи.

Принагідно податківець повідомив про сервіси інші електронні сервіси податкової служби та інформував про особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування. Він додав, що це – можливість на прийнятних умовах задекларувати активи, котрі придбані за кошти, з яких не сплачено податки. Така можливість проводиться в Україні вперше, тому нею варто скористатися.