Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про основні аспекти оподаткування в умовах воєнного стану йшлося під час зустрічі у Шумську

, опубліковано 28 квітня 2022 о 14:28

Нещодавно начальниця Шумської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела зустріч із платниками податків. Учасники розглянули питання про застосування суб’єктами господарювання обраної системи оподаткування. Адже, за словами очільниці інспекції, відповідно до абзацу першого підпункту 9.2 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ передбачено, що тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. «Відсоткова ставка платежу для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу», – наголосила Ірина Зазуля.

Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотків без змін, можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.

У ході розмови начальниця інспекції надала відповіді на питання, які цікавили платників щодо особливостей переходу на спрощену систему оподаткування, а саме чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок 3 групи за ставкою 2%); чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2% подавати декларацію з ПДВ, якщо реєстрація платника ПДВ не анулюється; чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2%, складати податкові накладні/розрахунки коригування,  та на інші питання.

Не залишилися поза увагою новації щодо сплати ЄСВ підприємцем за найманих осіб та за себе, в умовах воєнного стану.

Ірина Зазуля розповіла учасникам зустрічі про застосування РРО в умовах сьогодення та наголосила на забезпеченні можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. Окремо присутнім роз’яснили деталі одноразового (спеціального) добровільного декларування.

На завершення учасникам зустрічі також нагадали про обов’язок декларування громадянами неоподаткованих доходів у рамках деклараційної кампанії за підсумками 2021 року.