Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів громадян та особливості застосування касової техніки йшлося під час робочої зустрічі у Шумську

, опубліковано 15 лютого 2022 о 16:22

Начальник Шумської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела робочу зустріч із платниками податків. Під час заходу вона розповіла про новації податкового законодавства, застосування РРО чи ПРРО платниками єдиного податку, а також про декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Посадовиця зауважила, що підприємці-платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. «Можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операції суб’єкти господарювання платники єдиного податку, котрі здійснюють діяльність на території села, але за умови не перевищення доходу 167 мінімальних заробітних плат, тобто 1 085 500 гривень. При цьому обов’язком для них є ведення КОРО та РК», – деталізувала Ірина Зазуля.

Лекторка нагадала, хто має вести облік доходів та витрат. Зокрема посадовиця наголосила, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Очільниця інспекції зазначила, що реєстрація програмного РРО здійснюється за заявою платника, яка подається в електронній формі за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використанням цифрового підпису. «При реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити дані адреси, відповідно до зазначених у ф.20-ОПП», – наголосила вона. Після включення ПРРО до реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Окремо Ірина Зазуля проінформувала, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року. Розповіла хто має задекларувати доходи та перелік доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.

На завершення заходу посадовиця, розповіла про основні положення Закону України від 14.12.2021 № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та Закону України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».