Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Заліщиках на зустрічах із платниками податківці обговорюють законодавчі зміни

, опубліковано 11 лютого 2022 о 09:53

Нещодавно начальник Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Глухманюк провів зустріч із платниками податків, які застосовують спрощену систему оподаткування у 2022 році. Темою обговорення стало застосування РРО/ ПРРО фізичними осіб-підприємців 2-4 груп єдиного податку, декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році, та податкової амністії.

Під час зібрання податківці наголосили, що з 1 січня 2022 року застосування РРО платниками єдиного податку 2-4 груп  стало обов’язковим, відтак усі підприємці, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток, зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО, відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Керівник податкової інспекції зосередив увагу на перевагах застосування ПРРО, зазначивши, що безкоштовною є не лише сама програма, але і її підтримка. «Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший ґаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернету», – наголосив він.

Ігор Глухманюк також поінформував, що зараз в Україні тривають дві кампанії декларування громадянами своїх доходів, кожна з яких має свої особливості. Перша – «класична», яка проводиться щорічно, впродовж багатьох років поспіль, із кінцевим терміном подання декларації про майновий стан і доходи 3 травня поточного року. У ході її проведення громадяни декларують свої статки, отримані у минулому році, якщо з них не сплачувалися податки (ПДФО– 18%, 5%, військовий збір – 1,5%).

Інша – одноразова (спеціальна) добровільна, яка розпочалася з 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 вересня 2022 року. Це так звана «податкова амністія», під час якої громадяни можуть подавати виключно в електронному вигляді спеціальну декларацію, вказати в ній «тіньові» доходи, отримані до 1 січня 2021 року, й сплатити одноразовий збір. Слід зазначити, що ставка одноразового збору значно нижча за чинні ставки ПДФО.

На завершення Ігор Глухманюк додав, що фахівці Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області проводять активну інформаційно-консультативну роботу, для того, аби платники податків, суб’єкти господарювання були обізнані із податковими новаціями.