Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чортківська ДПІ: плідна співпраця з громадами

, опубліковано 10 лютого 2022 о 09:00

Від теорії до практики – гасло нещодавньої зустрічі начальника Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимира Скорохода з представниками Колиндянської громади.

Податкові питання, які обговорювалися на зустрічі, стосувалися декларування доходів громадян за 2021 рік, зміни мінімальної заробітної плати з 1 січня 2022 року, використання реєстраторів розрахункових операцій і програмних РРО у 2022 році.

Під час зустрічі повідомлено, що з 1 січня 2022 року платники єдиного податку 2-4 груп повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) незалежно від обсягу доходу чи виду діяльності у разі здійснення розрахункових операцій. Платники єдиного податку першої групи звільнені від застосування РРО/ПРРО у всіх випадках.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України 23 грудня 2021 року звільнив від застосування РРО/ПРРО суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю товарами (крім підакцизних товарів) на території сіл, за умови, що річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – 1085500 грн) та використання платниками розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Однак звільнення не застосовується, якщо:

-                     одночасно здійснюється торгівля підакцизними товарами;

-                     одночасно здійснюється дистанційна торгівля;

-                     сільською радою прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО.

Акцентовано увагу учасників заходу на розмірах штрафних санкцій.

«Ми хочемо, щоб бізнес чесно і сумлінно сплачував податки та збори до бюджетів і дотримувався вимог чинного законодавства. Зі свого боку, ми докладемо максимум зусиль для навчання бізнесу законодавчим нормам», – зазначив Володимир Скорохід.

Окрім цього, Володимир Скорохід розповів про одноразове добровільне декларування – особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були здекларовані  в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021року. Дана кампанія проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Стисло зупинився на об’єктах, які підлягають декларуванню, та що не підлягає під ці об’єкти та яким чином це здійснюється. Саме запровадження такої процедури є надання можливості легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не в повному обсязі, а також власність.

Учасники заходу обговорили питання щодо виявлення та залучення додаткових резервів надходжень до місцевого бюджету громади по майнових податках, необхідність забезпечення своєчасних надходжень нарахованих і задекларованих платниками сум податків і зборів, а також негативні наслідки отримання заробітної плати «у конвертах» та сплату акцизного податку платниками, що зареєстровані на території громади.

Наприкінці зустрічі Володимир Скорохід нагадав присутнім, що з 1 січня стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто, уповноваженою особою, через поштове відділення, засобами електронного зв’язку. Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». Також можна заповнити декларацію та надіслати її до податкової інспекції з копіями документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

«Від відповідального ставлення до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами залежить економічний розвиток громади та фінансова стабільність, соціальний захист громадян», –  підкреслив Володимир Скорохід.