Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації законодавства інформують податківці Підволочиської ДПІ

, опубліковано 10 лютого 2022 о 08:58

Днями у Підволочиській ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбулися зустрічі з представниками бізнесу щодо застосування РРО чи ПРРО.

Головний державний інспектор Тернопільського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Валентина Яблонська наголосила, що з 01.01.2022 р. є обов’язковим застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи. Виняток встановлено лише для фізичних осіб – підприємців першої групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

 Зазначені вимоги також не стосуються спрощенців, які здійснюють таку діяльність на території села. Даній категорії підприємців передбачена можливість не використовувати РРО за умови, якщо обсяг їх доходу не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – 1085500 грн), однак такі платники повинні вести книгу обліку розрахункових операцій та РК. Крім цього, якщо підприємець здійснює роздрібну торгівлю з реалізацією підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО, йому потрібно використовувати РРО.

За словами інспектора, уся необхідна інформація щодо реєстрації та використання РРО/ПРРО розміщена на вебсайті ДПС України. Однак, якщо у платника виникнуть додаткові питання, консультацію можна отримати у Центрі обслуговування  Підволочиської ДПІ.

Податківець також зазначила, що відповідно до норм Податкового кодексу окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Подати декларацію фізична особа повинна до 1 травня, а сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації, до 1 серпня 2022 року.

Також на зустрічі обговорювалися питання легалізації заробітної плати та підвищення її розміру до законодавчо встановленого рівня.

Наприкінці зустрічі присутнім вручено пам’ятку щодо необхідності застосування РРО.