Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чортківська ДПІ: платники запитували – податківці роз’яснювали

опубліковано 09 лютого 2022 о 16:54

У Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування РРО/ПРРО, кампанії декларування 2022.

На запитання щодо застосування РРО та ПРРО, кампанії декларування 2022 відповіді надавав начальник Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Скорохід.

Найактуальніші запитання пропонуємо вашій увазі.

– Як здійснюється програмування найменування товарів(послуг) через ПРРО?

– Програмування найменування товарів (послуг) через ПРРО здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

– Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та зареєструвати програмний?

– Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання наряду з апаратним РРО/ ПРРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснює реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог законодавства. Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

– Який порядок та терміни реєстрації програмного РРО?

– Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій необхідно скласти Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф.№1-ПРРО. Реєстраційну Заяву за ф. №1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подають за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструють шляхом присвоєння  програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляють інформацію у другій квитанції із зазначенням  присвоєного  під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО суб’єкту господарювання  надають або направляють інформацію засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. №1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. №1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

– Які доходи підлягають обов’язковому декларуванню?

– Обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної с/г продукції фізичними особами, тощо);

- спадок від осіб, які не є членами сім’ї  першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї  першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.

– Строки подачі декларації про майновий стан і доходи та сплати податків?

– Декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік слід подати до 03.05.2022 р., а для громадян, які мають право на податкову знижку, – до 31.12.2022 р. включно.

– Які терміни проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування?

– Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України.