Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальне інтерв’ю: застосування РРО/ПРРО

опубліковано 24 січня 2022 о 10:45

Кому треба обов’язково застосовувати реєстратори розрахункових операцій, як використати можливість замість реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій застосовувати належним чином зареєстровані книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книги в селі, що таке режим офлайн, розповів нещодавно в інтерв’ю начальник Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

Як з’ясувати статус населеного пункту, в якому я проживаю, для того, щоб використати можливість замість РРО/ПРРО застосовувати належним чином зареєстровані  КОРО та РК?

Який статус у вашого населеного пункту, можна з’ясувати за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад на сайті Мінрегіону www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/rozvytok-mistsevoho-samovryaduvannya/administratyvno/. Категорія об’єкта для села — «С».

Але при цьому мають бути виконані й інші вимоги, щоб скористатися пільгою, передбаченою Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336 “Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» в останній редакції, якою затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Пільга, зокрема, не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов: · така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; · такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет; · сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

– Чи повинні фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку, вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами?

Фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами (пункт 12 статті 3 Закону України від 06.07.1995 №265). Як потрібно видавати фіскальний чек (на кожну операцію чи на вартість товару), якщо продаж товару здійснено по передоплаті?

При продажу товарів з оплатою декількома платежами (передплата, післяоплата, часткова оплата з подальшим розстроченням платежу тощо) продавець повинен оформити і видати окремий фіскальний чек на кожну розрахункову операцію за умови прийняття готівки чи платіжних карток від покупця.

Якщо ж покупець перераховує кошти на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі ІВАN), то РРО/ПРРО може не застосовуватись.

При застосуванні різних способів оплати, наприклад, один платіж на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі ІВАN, а інший – готівкою, то видача фіскального чека саме на розрахункову операцію (в цьому випадку – на приймання готівки) буде обов'язкова.

Якщо є одна каса і три касири, як організувати роботу з програмним РРО?

Щоб відкрити, закрити зміну чи відправити електронні чеки на фіскалізацію потрібен підпис уповноваженої особи (касира) або підпис печатки з номером (печатка каси). Для отримання сертифікату печатки з номерами не обов’язково мати в наявності фізичну печатку.

Якщо, наприклад, є одна каса і три касири, які позмінно на ній працюють, можна організувати роботу з ПРРО наступним чином:

  • отримати підписи на всіх касирів, тобто три КЕП з різними ПІБ для того, щоб кожен касир мав змогу зі своїм електронним підписом відкрити/закрити зміну на цій касі;
  • отримати один підпис печатки для каси, і тоді будь-який касир використовує саме цей сертифікат при роботі з програмним РРО.

Електронні підписи касирів та печаток мають бути обов’язково зареєстровані у контролюючому органі.

Що таке «офлайн-режим» в ПРРО?

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС друк е-чеків проводиться в режимі офлайн. Робота в офлайн-режимі не може тривати більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом місяця. У такому випадку фіскальні номери е-чеку присвоюють з діапазону фіскальних номерів.

Час, протягом якого ПРРО перебуває в режимі офлайн, підраховується шляхом сумування періодів від дати та часу повідомлення про початок режиму до дати і часу повідомлення про завершення і навпаки, якщо між ними не реєструвались чеки фіскальним сервером.

– Які штрафні санкції застосовуються за порушення використання або невикористання РРО з 1 січня 2022 року?

З 01 січня 2021 року розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступне порушення відповідно.