Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового 2022 року обговорили на брифінгу в Бучачі

опубліковано 20 січня 2022 о 16:00

Нещодавно у Бучацькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся брифінг за участю начальниці Світлани Стрілецької з питань застосування РРО/ ПРРО для фізичних осіб-підприємців 2-4 груп, які застосовують спрощену систему оподаткування у 2022 році.

«Відтерміноване на рік рішення про обов’язкову наявність РРО для фіскалізації продажів платниками єдиного податку 2-4 груп набуло чинності з 1 січня 2022 року,» –проінформувала присутніх очільниця інспекції. Так, усі підприємці, які є платниками єдиного податку 2-4 груп, зобов’язані здійснювати свою діяльність з обов’язковим використанням РРО. Обов’язковість його застосування не залежить від обороту або сфери діяльності.

«У разі здійснення операцій за допомогою банківського переказу потреба у РРО відсутня. Однак у випадку з готівковим або розрахунком банківською карткою застосування фіскальних реєстраторів є обов’язковим», – наголосила Світлана Стрілецька.

За її словами з початку цього року без РРО не обійдуться багато компаній із середнього та малого бізнеc-сегменту, у тому числі ресторани та кав’ярні, готелі, інтернет-магазини, продавці текстилю, турагенства тощо.

Як зауважила спікерка, поряд з класичним РРО можна застосовувати програмні реєстратори розрахункових операцій – це сучасно, просто і безкоштовно. Долі секунди – і ваш чек фіскалізовано. В якості ПРРО можна використовувати смартфони, планшети, комп’ютери тощо, які за допомогою спеціального програмного забезпечення можуть фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС. Також суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний або класичний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

Посадовиця розповіла про порядок реєстрації ПРРО. Вона нагадала також про можливість легалізації неоподаткованих активів у період податкової амністії та роз’яснила про порядок декларування доходів за 2021 рік.