Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства та співпрацю органів місцевого самоврядування з податковою службою обговорили під час робочої зустрічі в Почаєві

, опубліковано 20 січня 2022 о 15:58

Нещодавно начальник Кременецької ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ярослав Міщук провів робочу зустріч з головою Почаївської територіальної громади Василем Бойком. Під час зустрічі обговорено питання співпраці органів місцевого самоврядування з податковою службою.

Керівник ДПІ звернув увагу, що з 01 січня 2022 року суттєво розширилось коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО).

Зокрема, з 01 січня 2022 року всім платникам єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції, необхідно використовувати РРО та ПРРО незалежно від видів діяльності та обсягу доходів. Виключення відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України встановлено лише для платників єдиного податку першої групи.

Зазначені вимоги не стосуються спрощенців, які здійснюють таку діяльність на території села. Для цієї категорії підприємців, за словами Ярослава Міщука, передбачена можливість не використовувати РРО за умови, якщо обсяг його доходу не перевищив 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – це 1085500 грн), однак такі платники повинні вести книгу обліку розрахункових операцій та розрахункові книги.

Також право не застосовувати РРО мають підприємства споживчої кооперації, які здійснюють на території села роздрібну торгівлю та громадське харчування, с/г товаровиробники, які використовують продукцію власного виробництва та спрощенці, які здійснюють роздрібну торгівлю медичними і фармацевтичними товарами та надають медичні і ветеринарні послуги на території села, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій у них не перевищує 250 тис. гривень на один структурний (відокремлений) підрозділ.

А суб’єкти господарювання, які здійснюють такі види діяльності, як роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень, роздрібна торгівля на ринках, ярмарках, за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах вищих навчальних закладів тощо, можуть працювати без РРО за умови, що обсяг розрахункових операцій не перевищує 500 тис. гривень.

Водночас посадовець зауважив, у разі якщо підприємець здійснює роздрібну торгівлю в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО, йому обов’язково потрібно використовувати РРО.

Ярослав Міщук проінформував про зміни у податковому законодавстві. Вже традиційно акцентував увагу на важливості якісної імплементації Закону про «податкову амністію». Нагадав основні аспекти її проведення та закликав до співпраці щодо популяризації норм закону серед жителів громади. Розглянули питання, оперативне вирішення якого сприятиме збільшенню дохідної частини бюджету громади, а саме погашення населенням боргів зі сплати місцевих податків та зборів.

Під час заходу обговорені й інші важливі питання, такі як декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році, боротьба з тіньовою зайнятістю, погашення податкового боргу, сплата  податків у визначені терміни. Керівник інспекції звернув увагу, що суттєвим резервом бюджетів місцевих громад залишається добровільне щорічне декларування доходів громадян і закликав до співпраці.