Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації-2022 роз’яснили на брифінгу у Підгайцях

, опубліковано 19 січня 2022 о 16:29

Відбувся брифінг за участю начальниці Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольги Северин, на якому вона розповіла про новації щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 січня 2022 року.

Під час брифінгу спікерка, зазначила що з початку цього року платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, повинні застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій. Вона детально роз’яснила послідовність дій при реєстрації ПРРО. «Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі», – наголосила Ольга Северин.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), яка подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. Також до заяви подається копія документа про придбання РРО та копія документа, який засвідчує власність або право користування на приміщення, де використовуватиметься РРО, копію договору з Центром сервісного обслуговування; копії паспортів РРО та модема (у випадку його зовнішнього засування). Після включення ПРРО до Реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Окрім цього, Ольга Северин вказала на те, що від обов’язкового застосування РРО звільняються суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати). При цьому такі підприємці зобов’язані використовувати РК та КОРО.

Начальниця ДПІ також нагадала про можливість легалізації неоподаткованих доходів у рамках податкової амністії та обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи громадянами за 2021 рік.