Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси застосування РРО/ПРРО – на тренінгу в Підволочиську

, опубліковано 19 січня 2022 о 10:52

Днями головний державний інспектор Підволочиської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Світлана Булко провела тренінг з підприємцями району. Під час бесіди обговорили питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Світлана Булко наголосила, що з 01.01.2022 р. є обов’язковим застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи. Виключення встановлено лише для фізичних осіб-підприємців першої групи, що не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

 Зазначені вимоги також не стосуються спрощенців, які здійснюють таку діяльність на території села. Даній категорії підприємців передбачена можливість не використовувати РРО за умови, якщо обсяг їх доходу не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 році – 1085500 грн), однак такі платники повинні вести книгу обліку розрахункових операцій та РК. Крім цього, якщо підприємець здійснює роздрібну торгівлю з реалізацією підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО, йому потрібно використовувати РРО.

Також податківець розповіла про порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, передбачених наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496. Згідно з наказом №496 облік товарних запасів повинні вести фізичні особи-підприємці єдиного податку другої-четвертої груп, які  здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

-  фізичні особи-підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування та на III групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ.

Крім цього, учасникам бесіди нагадали про можливість подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації задля легалізації неоподатковуваних активів.