Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову амністію запитували під час «гарячої лінії» у Гусятині

опубліковано 18 січня 2022 о 11:29

Нещодавно за участю начальниці Гусятинської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольги Біленької відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування. Надаємо відповіді на запитання додзвонювачів «гарячої лінії».

– Чи треба подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо фізична особа володіє коштами, які розміщені на депозитному банківському рахунку?

Фізичній особі необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо вона володіє коштами, які розміщені на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.

– Яким документом фізична особа повинна підтвердити розміщення готівкових коштів у національній валюті на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України?

– Фізична особа, яка розмістила кошти у національній валюті на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України, при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації повинна надати документ або належним чином засвідчену його копію, який підтверджує таке розміщення (виписку зі спеціального рахунку/ довідку про відкриття спеціального рахунку та залишку коштів на ньому.

– Як відкрити спеціальний рахунок в банку для одноразового (спеціального) добровільного декларування?

– Декларант відкриває в банку спеціальний рахунок та вносить на нього готівкові кошти, банківські метали через операційну касу банку за заявою на переказ готівки, а у реквізиті «Призначення платежу/зміст операції» зазначає «добровільне декларування».

Після підтвердження джерел походження грошових коштів, банківських металів декларант має право перерахувати грошові кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий в банку України; або зняти грошові кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок; або подати в банк заяву та використовувати надалі цей рахунок як звичайний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб.

Декларант додатково до документів для відкриття спеціального рахунку подає анкету та заяву.

Банк вживає заходів щодо встановлення джерел походження коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів у випадках, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу.

– Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування та які застосовуються ставки?

– Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного  декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У рамках амністії запропоновано ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані , а саме: 5% – загальна ставка; 9%  – для закордонних активів та 2,5 % – для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу  платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання  трьома рівними частинами щорічно.

– Чи передбачені санкції за несплату або сплату в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

– У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк одноразова (спеціальна) добровільна декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюється передбачені підрозділом 9-4 розділу XX Кодексу державні гарантії та звільнення від відповідальності.