Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч у Шумську: обговорили порядок реєстрації РРО та інші податкові новації

, опубліковано 18 січня 2022 о 11:27

Нещодавно начальник Шумської ДПІ Ірина Зазуля розповіла платникам податків про новації застосування РРО/ПРРО, ведення обліку товарних запасів, а також про особливості одноразового (спеціального) декларування.

Ірина Зазуля детально роз’яснила, що з 1 січня 2022 року значно розширилося коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб – підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Так, застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для платників єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від отриманого доходу та обраного виду діяльності на території міст та селищ.

Водночас не зобов’язані застосовувати касові апарати фізичні особи – підприємці на єдиному податку другої-четвертої груп, яким відповідно до постанови КМУ від 23.12.2021 року № 1359 дозволено замість РРО чи ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО) при продажу товарів (крім підакцизних) на території села, якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних заробітних плат (у 2022 році – 1 085 500 грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;

- така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими фізичними особами-підприємцями не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО на території відповідних громад.

Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Під час зустрічі Ірина Зазуля пояснила, що порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496, поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП. Форма ведення обліку товарних запасів визначена додатком до Порядку № 496.

Крім того, керівник інспекції, відповідаючи на запитання платників щодо одноразового добровільного декларування, деталізувала, які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості необхідно зазначати в одноразовій (спеціальній) декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування.

Також Ірина Зазуля нагадала про початок кампанії декларування доходів громадян, отриманих в 2021 році, яка триватиме до 01 травня 2022 року. Річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік можна подати через Електронний кабінет.

Платники також почули і про зміни в порядку оподаткування операцій з постачання нерезидентами електронних послуг на митній території України відповідно до чинних з 1 січня 2022 року норм Закону України від 03 червня 2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Наприкінці зустрічі керівник інспекції відповіла на численні запитання.