Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок застосування РРО, ПРРО та інші новації податкового законодавства йшлося під час засідання «круглого столу» у Кременці

, опубліковано 13 січня 2022 о 16:20

Нещодавно начальник Кременецької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ярослав Міщук провів засідання «круглого столу» з підприємцями району. Під час засідання розглянуто питання про застосування реєстраторів розрахункових операцій та інші податкові новації.

Ярослав Міщук наголосив, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування РРО або програмних РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки (незалежно від отриманого доходу за попередній рік). «Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи», – зазначив посадовець.

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО. У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня надходження реєстраційної заяви приймає рішення про можливість реєстрації РРО, формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційній системі ДПС та надсилає до центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО) інформацію у вигляді довідки про резервування фіскального номера РРО за формою № 2-РРО засобами телекомунікацій в електронній формі.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний РРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Податківець розповів про Закон України 1525 щодо змін в оподаткуванні операцій з постачання нерезидентами електронних послуг  та про Порядок ведення підприємцями обліку товарних запасів.

Принагідно Ярослав Міщук нагадав, що з 1 вересня  2021 року громадяни мають право задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки і таким чином легалізувати їх. «Декларація подається виключно в електронному вигляді з 01.09.2021 до 01.09.2022 через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису», – деталізував начальник ДПІ.

На завершення керівник відомства звернув увагу присутніх, що з 1 січня 2022 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році. Тому ті, хто зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи, повинні це встигнути зробити до 1 травня. Бажаючі ж скористатися своїм правом на податкову знижку, можуть реалізувати його до кінця 2022 року.