Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На зустрічі обговорили новації податкового законодавства

, опубліковано 12 січня 2022 о 10:48

Нещодавно відбулася зустріч начальника Теребовлянської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігоря Билиці  з суб’єктами господарювання та представниками Теребовлянської міської ради щодо змін у законодавстві, зокрема щодо одноразового спеціального декларування, застосування РРО/ПРРО. Також обговорили напрямки ефективної співпраці на 2022 рік.

Як зазначив Ігор Билиця, з першого вересня 2021 року громадяни мають право задекларувати свої доходи, з яких не було сплачені податки, і таким чином легалізувати їх. Декларація подається виключно в електронному вигляді через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису. Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним  декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Також податківець наголосив,  що подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Присутніх було проінформовано про обов’язковість застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку 2-4 груп з 1 січня 2022 року. Також було надано відповіді на запитання платників щодо застосування РРО/ПРРО.

Учасники зустрічі також обговорили проблемні питання щодо сплати орендної плати, земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.