Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Теребовлі для підприємців провели тренінг щодо електронних сервісів та податкових новацій

опубліковано 11 січня 2022 о 16:45

Працівники Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області провели для підприємців черговий тренінг щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій .

Платникам роз’яснили, що з 1 січня 2022 року всі фізичні особи – підприємці, крім єдинників першої групи, повинні застосовувати РРО, якщо вони отримують платежі готівкою або платіжними картками. Для того, щоб з’ясувати, чи потрібен РРО/ПРРО, треба визначити, чи здійснює суб’єкт господарювання розрахункові операції.

Податківці акцентували, що з січня 2022 року застосування РРО/ПРРО залишається не обов'язковим для ФОП - платників єдиного податку:

– першої групи;

– другої-четвертої груп, яким відповідно до постанови Кабміну від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Водночас скасовано можливість не використовувати РК та КОРО при наданні послуг хімчистки, страхування та наданні туристичних та екскурсійних послуг.

Для платників єдиного податку першої групи обов'язок вести облік товарних запасів не запроваджується. У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з січня 2022 року стає обов'язковим.

Підприємцям наголосили на необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України. Присутніх також поінформували про можливість легалізації неоподаткованих доходів у рамках податкової амністії та обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік.