Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства обговорили на тренінгу в Підволочиську

, опубліковано 12 січня 2022 о 10:49

У приміщенні Центру обслуговування платників Підволочиської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області провели тренінг із платниками податків щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та інших змін податкового законодавства.

Податківці звернули увагу, що з 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці  платники єдиного податку другої-четвертої групи зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО у випадку здійснення «розрахункових операцій» у розумінні Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р.№265/95-ВР. Платники першої групи єдиного податку не зобов’язані реєструвати та застосовувати РРО/ПРРО.

Старший державний інспектор Тернопільського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Ольга Мондляк також роз’яснила, що згідно із наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021р. №496 (далі-Порядок №496) фізичні особи-підприємці, у тому числі платники єдиного податку зобов’язані вести облік товарних запасів. Порядок №496 не поширює свою дію на платників єдиного податку I групи, а також платників єдиного податку II-IV груп, які не здійснюють: реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, коштовного, напівкоштовного каміння.

Порядок №496 поширює свою дію на фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, та на III групі єдиного податку й зареєстровані платниками ПДВ.

Облік товарних запасів здійснюється фізичними особами підприємцями шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку. Такі первинні документи є обов’язковими додатками до даної форми. Внесення даних до Форми здійснюється до початку їх реалізації товарів. Важливо, що облік ведеться за вибором у паперовій або електронній формі та має містити зазначені в довільному порядку дані фізичної особи підприємця: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки фізичної особи підприємця або серія та номер паспорта/номер ID картки для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНКОПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті, податкова адреса, назва та адреса місця продажу (господарського об’єкта) або місця зберігання, в межах якого ведеться облік. Для паперової форми обліку зазначені дані мають міститися на титульному аркуші.

Учасників тренінгу також поінформували про інші податкові новації, зокрема одноразове (спеціальне) добровільне декларування, деклараційну кампанію 2021 року, розміри ставок єдиного податку тощо.