Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси одноразового декларування та податкові новації обговорили піч час «круглого столу» в Шумську

опубліковано 02 грудня 2021 о 11:09

Шумські податківці продовжують проводити роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо механізму реалізації норм Закону України від 15.06.2021 №1539-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету”.

Нещодавно начальниця Шумської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела «круглий стіл» з платниками податків, на якому поряд із новаціями податкового законодавства нагадала про одноразове (спеціальне) декларування.

Зокрема, під час засідання посадовиця розповіла платникам, що кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів громадян триватиме до 1 вересня 2022 року. Вона нагадала, що подання декларації передбачає сплату збору. Його ставки залежать від об’єкта декларування і складають від 2,5% до 9%, є й альтернативні ставки.

«Подання такої декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Варто знати що декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів та сплати збору», – наголосила Ірина Зазуля.

Особливістю декларування є те, що держава не перевірятиме джерела походження активів. Проводитиметься лише спеціальна камеральна перевірка впродовж 60 календарних днів і лише в частині виявлення арифметичних та логічних помилок.

Оскільки декларація подається виключно в електронному вигляді, спікер приділила значну увагу роз’ясненню алгоритму роботи в Електронному кабінеті.

На закінчення зустрічі очільниця інспекції розповіла про новації у застосуванні РРО та ПРРО; звернула увагу, що закінчується термін подання декларації про застосування податкової знижки за понесеними витратами у 2020 році. Вона також закликала учасників активно користуватися електронними сервісами податкової служби, адже в умовах пандемії це дуже зручно і безпечно.