Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» в Бережанах цікавилися одноразовим добровільним декларуванням

опубліковано 02 грудня 2021 о 11:08

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування» відбувся у Бережанській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання платників у телефонному режимі відповідала в. о. начальника Бережанської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Олександра Шаряк.

Яка ставка збору з одноразового добровільного декларування застосовується фізичною особою до закордонних активів, якщо декларація буде подана до 1 березня 2022 року ?

У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації у період з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в розмірі 7 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотка зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Платник податків отримав квартиру у спадок від батька, чи потрібно подавати одноразову добровільну декларацію?

Якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

При поданні «Нової звітної декларації» з одноразового добровільного декларування платником податку  було змінено податкову адресу. За якими реквізитами повинен сплачуватися збір?

Після отримання від платника «Звітної», «Звітної нової», «Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації в Електронний кабінет платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування за відповідною територією із зазначенням згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.

Якщо платником була змінена адреса відповідно до «Нової звітної» або «Уточнюючої» декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми збору.

Також в Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Чи потрібно подавати одноразову добровільну декларацію, якщо фізична особа володіє коштами, які розміщені на депозитному банківському рахунку?

Фізичній особі необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо вона володіє коштами, які розміщені на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.