Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

І податкові новації, і збільшення резервів – актуальні теми зустрічей податківців та лідерів ОТГ

, опубліковано 06 грудня 2021 о 15:45

Нещодавно у Мельнице-Подільській ОТГ відбулася зустріч із лідерами тероб’єднань за участі начальника Борщівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Богдана Боднарука. Серед актуальних питань, які обговорювали учасники зібрання, – питання одноразового добровільного декларування, наповнення місцевих бюджетів, переваги електронних сервісів податкової .

Під час свого виступу очільник інспекції зазначив, що громадяни України, які мають активи, котрі не були оподатковані належним чином, можуть скористатися добровільним одноразовим (спеціальним) декларуванням, сплатити одноразовий збір, а відтак легалізувати їх. «Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи: у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна  в Україні та за кордоном», – деталізував Богдан Боднарук. Він також повідомив, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Більш детально податківець зупинився на питанні збільшення доходів місцевих бюджетів. На його думку, це можливо за рахунок сплати місцевих податків (земельного податку/орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку), погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати, сплати майнових податків. «На сьогодні громади мають значні резерви для наповнення місцевих скарбниць, тож разом із податківцями варто працювати в напрямку нарощення обсягу фінансових надходжень», – акцентував Богдан Боднарук. За його словами, успішний розвиток територіальної громади та її фінансове забезпечення залежить не лише від розмірів прийнятих ставок майнових податків, а й від подальшої роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок, повідомлення органів податкової служби щодо здійснення громадянами господарської діяльності без державної реєстрації, відсутності в підприємців відповідних дозвільних документів, (наприклад-ліценцій на торгівлю підакцизними товарами, не видачі споживачам розрахункових документів тощо.

На завершення податківець закликав активно користуватися електронними сервісами податкової служби, розповів про можливості Електронного кабінету, а також про те, як можна отримати сертифікат електронного цифрового підпису швидко та безкоштовно.