Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Теребовлянська ДПІ: інформування платників – на постійній основі

опубліковано 26 листопада 2021 о 15:15

Про те, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою №5ДР або заяви за ф.№5ДРП (для осіб, які відмовились від податкового номера), податківці постійно нагадують платникам.

Адже будь-яка зміна – прізвища, ім’я, по батькові, адреси проживання, нумерації будинків, перейменування вулиць, заміни документа, що посвідчує особу, – потребує  подання до податкової інспекції заяви про внесення змін за ф. №5ДР або ф. №5ДРП.

При цьому, податківці звертають увагу, що якщо не повідомити податкові органи про внесені зміни, у подальшому платники податків можуть зіштовхнутися з неможливістю вчасно отримати листи, податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно, земельного податку тощо. Про особливості подання таких відомостей розповів в інтерв’ю районній газеті «Воля» розповів начальник Теребовлянської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ігор Билиця.

– Який порядок подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою №5ДР?

– Заява про внесення змін за ф. №5ДР подається особисто фізичною особою або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), при зміні місця проживання – до податкового органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу. Для заповнення заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія – необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування. При цьому, якщо адреса місця проживання відрізняється від адреси реєстрації місця проживання, яка зазначена у документі, що посвідчує особу, то необхідно заповнювати рядок «Адреса фактичного місця проживання» на підставі таких документа, наприклад: довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; довідки, що підтверджує місцеперебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, договору оренди майна.

– Чи можна подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою №5ДР в електронному вигляді?

– В електронному вигляді заява за ф. №5ДР подається через меню «Електронний кабінет для громадян»/«Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Форма 5ДР» приватної частини Електронного кабінету, а також через офіційний вебпортал ДПС, при цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, в електронному вигляді.

Для приєднання до заяви за ф. №5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Протягом одного робочого дня після надсилання заяви за ф. №5ДР та сканованих копій документів фізична особа отримує повідомлення про прийняття/неприйняття таких заяв у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

З рекомендаціями щодо подання заяви за ф.№5ДР через Електронний кабінет фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків через Електронний кабінет».

– Де можна отримати електронний цифровий підпис?

– Отримати електронний цифровий підпис можна у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів. Наприклад в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (дана послуга є безкоштовною), а також в АЦСК ПАТ «КБ «Приватбанк», АЦСК АТ «Ощадбанк» тощо.