Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Кременецькій ДПІ роз’яснено особливості одноразового (спеціального) декларування

, опубліковано 26 листопада 2021 о 09:48

Нещодавно у Кременецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості одноразового (спеціального) декларування фізичними особами належних їм активів». На запитання громадян відповідала заступник начальника Кременецької ДПІ Наталія ЛУКАЩУК. Пропонуємо вашій увазі найактуальніші запитання та відповіді на них.

За якими ставками необхідно сплачувати збір з одноразового добровільного декларування?

Є такі ставки:

- 5% – валютні цінності, розміщенні на рахунках у банках України (відкриті зі спеціальним режимом) та активів, що зареєстровані в Україні, крім ОВГЗ;

- 9% – валютні цінності, розміщені за кордоном;

- 2,5% – номінальна вартість ОВГЗ з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних у період з 01.01.2021 до 20.06.2022 до подання спеціальної декларації;

- 18% – у разі порушення умов розміщення валютних цінностей, відсутності відповідного документа, що підтверджує право вимоги, відсутності договору позики (нараховується при камеральній перевірці).

Як діяти у випадку, коли сума, зазначена в уточненій декларації більша, ніж у раніше поданій?

У разі збільшення бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у новій декларації здійснюється доплата різниці між визначеною у новій декларації сумою збору і сумою збору, сплаченою відповідно до попередньо поданої декларації.

Уточніть, які активи не підлягають добровільному декларуванню та оподаткуванню?

Законом встановлено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, зокрема:

– активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень;

– квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 120 кв. м;

– будинок/будинки – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 240 кв. м;

– технічні споруди до 60 кв. м;

– земельні ділянки – у межах норм безоплатної приватизації;

– один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).

 Як фізичній особі в рамках добровільного декларування отримати довідку про доходи?

Інформацію про отримані доходи та сплачені з них податки громадянин може перевірити, подавши запит щодо отримання таких відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків в Електронному кабінеті.

Реєстр доходів кожної особи ведеться з 1995 року. Туди входить усе: і спадщина, і отримана заробітна плата, і самостійно задеклароване.

У Електронному кабінеті платника ви маєте можливість замовити довідку про кожен рік, у якому у вас були отримані доходи. Або можете звернутися до Центру обслуговування платників податків і протягом трьох днів отримати таку довідку.

Які гарантії матиме фізична особа у разі подання одноразової добровільної декларації та сплати збору?

Гарантії для суб’єктів господарювання наступні:

- не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання доходів, за рахунок яких було одержано задекларовані активи;

- одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта;

- відомості, що містяться у одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях є конфіденційною інформацією;

- одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (на виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки;

- звільнення від сплати військового збору.