Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Кременці під час засідання «круглого столу» говорили про добровільне декларування

, опубліковано 16 листопада 2021 о 15:50

Нещодавно у Кременецькій ДПІ відбулося засідання «круглого столу», у якому взяла участь заступник начальника Кременецької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталія Лукащук.

Учасники заходу обговорили окремі аспекти Закону України від 15.06.2021 року №1539-XI. Зокрема, хто з громадян повинен декларувати доходи, які доходи підлягають декларуванню та за якими ставками.

Фахівець розповіла, що одноразове добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані за рахунок доходів, які підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплаченi або сплачені не в повному обсязі податки і збори до 1 січня 2021 року.

Таким чином держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату в конверті, працював без оформлення трудових відносин. Для цілей одноразового добровільного декларування декларант має розмістити кошти у національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

«Добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі. Це не є обов’язком, а правом вибору громадян», – зазначила Наталія Антонівна.

На закінчення зустрічі заступник начальника інспекції розповіла про новації у застосуванні РРО та ПРРО; про сервіс податкової служби –« Електронний кабінет платника податків», звернула увагу, що ним можна скористатися під час подання форми №5ДР про зміну облікових даних платників податків. Наталія Лукащук закликала активно користуватися електронними сервісами податкової служби, адже в теперішніх умовах пандемії – це не просто зручно, а й безпечно.