Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія – це шанс вільно та без остраху розпоряджатися задекларованими коштами і майном, – Ігор Билиця

, опубліковано 16 листопада 2021 о 13:58

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування в Україні стартувало 1 вересня цього року. Про особливості цієї кампанії в інтерв’ю районній газеті «Воля» розповів начальник Теребовлянської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ігор Билиця.

– Пане Ігорю, що потрібно знати про одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

– Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, громадяни України матимуть змогу легалізувати свої статки, з яких раніше не сплачувалися податки. Держава обіцяє не карати за ухилення від оподаткування та дає шанс громадянам розпочати своє фінансове життя «з чистого аркушу».

Ціна легалізації статків – 5% для активів, що знаходяться на території України,    9% – для активів за кордоном і 2,5% – для номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Це суттєва економія, якщо порівнювати зі звичайними ставками податків на дохід – 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Крім цього, передбачена можливість розстрочення сплати трьома рівними частинами, однак так звані альтернативні ставки дещо вищі, а це 6%, 11,5% та 3% відповідно.

–        Які є обмеження в розмірі декларування?

– Можна не декларувати активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. гривень. Якщо хтось заробив такі кошти, придбав якісь активи, або просто залишив готівку, не сплативши з них податків, то потреби в поданні спеціальної декларації немає.

Варто також пам’ятати, що не підлягає декларуванню і нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі:

- квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;

- нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;

- один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400000 гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

– Чи має право фізична особа, яка виявила бажання амністувати свої неоподатковані доходи, уповноважити дорученням іншу фізичну особу подати одноразову добровільну декларацію?

– Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платником через Електронний кабінет. Це передбачено Законом України від 15.06.2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».