Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості одноразового добровільного декларування роз’яснили викладачам вузу

, опубліковано 23 жовтня 2021 о 09:25

Нещодавно відбулася робоча зустріч начальниці Бережанської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Надії Бурштинської з викладачами Бережанського агротехнічного інституту Національного університету біоресурсів і природокористування України (ВП НУБіП України «БАТІ») з питань одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб.

Проінформовано, що у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають нагоду добровільно задекларувати свої активи та сплатити відповідні податки. Це значить, що фізична особа декларує належні їй активи, розміщені на території України або за її межами. Це стосується насамперед тих випадків, коли активи були одержані за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки і збори чи сплачені не в повному обсязі, не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

У добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Щодо задекларованих активів, з яких громадянин сплатить збір, держава гарантуватиме його звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Під час заходу на всі запитання його учасників було надано ґрунтовні відповіді.