Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бережанах говорили про податкову амністію на «гарячій лінії»

, опубліковано 07 жовтня 2021 о 15:30

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування» відбувся у Бережанській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання платників у телефонному режимі відповідала Надія Бурштинська – начальниця Бережанської ДПІ. Найактуальніші питання та відповіді на них надаємо вашій увазі.

Питання. Чи включено об’єкти незавершеного будівництва до складу активів, які підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню?

Надія Бурштинська: Так. До активів у формі нерухомого майна належать також об’єкти незавершеного будівництва, які:

  • не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об’єкти належать декларанту на праві власності;

  • не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію.

Відповідно до глави 34 Цивільного кодексу України суперфіцій – це право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чужі речі. 

Питання. Як і за якою формою здійснюється декларування активів платником податків при процедурі одноразового (спеціального) добровільного декларування? Чи може декларант делегувати подання декларації своєму представнику?

Надія Бурштинська: Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається в електронній формі засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги»

Платник податків, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням щодо належних йому активів, має подати одноразову (спеціальну) декларацію. Така декларація подається безпосередньо (тобто особисто) декларантом в електронній формі. Тобто фізична особа не може скористатися правом на залучення представника платника податків для подання декларації. Однак має право скористатися послугами представника щодо ведення справ, пов’язаних зі сплатою збору та надання пояснень до даних (спеціальної) добровільної декларації за запитами контролюючих органів.

Важливо пам’ятати, що відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку по сплаті цього збору (в тому числі, за несвоєчасну сплату чи сплату не в повному обсязі чи не на той бюджетний рахунок) несе платник податків.

Питання. Які юридичні наслідки має неподання одноразової (спеціальної) декларації тими особами, хто має на це право ?

Надія Бурштинська: Одноразове (спеціальне) декларування є добровільним. Разом з тим, якщо особа, яка має право на одноразове (спеціальне) декларування не скористається ним (тобто не подасть декларацію), така особа буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31 серпня 2022 року (дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування):

у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів;

про те, що склад та обсяг таких активів (тобто таких активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів) у власності такої фізичної особи перебуває в межах норми.