Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Чорткові під час «гарячої лінії» з’ясували деталі оподаткування нерухомості

, опубліковано 07 жовтня 2021 о 15:29

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є місцевим податком у складі податку на майно. Базою оподаткування для цього платежу є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Про тонкощі справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, йшлося під час “гарячої лінії” в Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання  платників відповідав заступник начальника Чортківського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС в області Сергій Книш.

Найцікавіші запитання та відповіді пропонуємо до вашої уваги.

Питання: Скажіть, будь ласка, хто є платниками податку та які ставки оподаткування?

Сергій Книш: Платниками податку є фізичні, юридичні особи та іноземці, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, в тому числі її частки, відмінної від земельної ділянки.

Варто зазначити, що, наприклад, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові або дачні будинки, які прийнято (введено) в експлуатацію, але право власності на які не оформлено у встановленому законом порядку, не є об’єктом оподаткування.

Щороку власникам нерухомого майна нараховується податок, який встановлюється за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (мінімальна з/п 2020-4723 грн.), встановленої  законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Питання: Хто нараховує податок на нерухоме майно ?

Сергій Книш: Базою оподаткування є загальна площа житлового та нежитлового нерухомого майна, в тому числі його часток. Податок за нерухоме майно, яке перебуває у власності фізичних осіб, нараховується контролюючим органом (Державною податковою інспекцією) на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Податок на нерухоме майно, що перебуває у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно, виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування, на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Питання: Підкажіть, будь ласка, як правильно сплатити податок за нерухоме майно, яке перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб?

Сергій Книш: Визначення платника податку в разі перебування у власності нерухомого майна спільно з іншими особами передбачено п.266.1.2 Податкового кодексу України. Так:

а) якщо нежитлове нерухоме майно перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо нежитлове нерухоме майно перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділене в натурі, платником податку є одна з таких осіб – власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо житлове чи нежитлове нерухоме майно перебуває у спільній власності кількох осіб і поділене між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Питання: Як громадяни дізнаються про сплату суми податку?

Сергій Книш: Щороку до 1 липня власникам нерухомого житлового та нежитлового майна податковою інспекцією надсилають, вручають за місцем реєстрації платника податків податкові повідомлення – рішення про сплату суми податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів сільських, селищних, міських рад, а іноземцям таке повідомлення надсилається за місцезнаходженням об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебуває у їх власності.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової або нежитлової нерухомості податок сплачують фізичною особою – платником, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних.

Питання: Який строк сплати податку для платників?

Сергій Книш: Для фізичних осіб – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Податок може сплачуватися у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних)  рад за квитанцією про прийняття податків.