Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За «круглим столом» у Лановецькій ДПІ обговорили порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації

, опубліковано 06 жовтня 2021 о 15:06

Нещодавно начальник Лановецької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Горощук провів «круглий стіл» щодо питанню одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, які не були оподатковані до 1 січня 2021 року.

Під час заходу податківець докладно інформував учасників  щодо вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Новий закон дозволяє українцям упродовж року – з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022-го – провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів. Фізичні особи – резиденти України, а також нерезиденти (за наявності підстав) зможуть подати одноразову декларацію, в якій зазначать активи, одержані за рахунок незадекларованих доходів чи доходів, з яких до 1 січня 2021 року не були сплачені податки і збори.

Закон визначає перелік та обсяг активів, які можуть бути задекларовані.

Так, декларуванню підлягатимуть валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, розміщені як в Україні, так і за кордоном, які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Не можуть бути об'єктами декларування готівкові кошти, а так само активи, набуті декларантом внаслідок вчинення кримінальних правопорушень, а також активи декларанта, які знаходяться на рахунках фінансових установ та/або розташовані на території країни, визнаною державою агресором чи мають джерело походження з такої країни.

Запроваджено три ставки оподаткування: 5 відсотків – щодо валютних цінностей на рахунках у банку в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні, 9 відсотків – щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном та 2,5 відсотка – щодо активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків, 11,5 відсотки або 3 відсотки відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі.

Володимир Горощук зазначив, що держава гарантуватиме суб’єкту добровільного декларування звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, нерозголошення відомостей, що містяться в деклараціях, і невикористання цих відомостей у кримінальних розслідуваннях відносно декларанта. Декларанту не потрібно буде пояснювати джерела походження цих активів.

Під час зустрічі обговорювалися питання про переваги користування Електронним кабінетом; про право на податкову знижку щодо понесених у 2020 році витрат, а також роз’яснено зміни до законодавства стосовно застосування РРО та ПРРО.

На завершення були надані відповіді на запитання учасників «круглого столу» та вручені інформаційні листівки щодо порядку подання одноразового (спеціального) добровільного декларування.