Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На тренінгу фахівці Кременецької ДПІ розповідали про переваги електронних сервісів від ДПС та інші новації податкового законодавства

, опубліковано 23 вересня 2021 о 14:39

Фахівці Кременецької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області проводять тренінги з платниками податків щодо надання послуг через електронні сервіси Державної податкової служби України. Зокрема, на тренінгу, який нещодавно відбувся,  йшлося про можливість застосування Електронного кабінету для подання податкової звітності.

Податківці наголошують, що Електронний кабінет – персональне автоматизоване робоче місце платника, в якому працювати він може без використання спеціального встановленого клієнтського додатка. Сервіс дає можливість не лише подати звітність та різноманітну документацію, а ще й сплатити податки.

Для фізичних осіб в Електронному кабінеті наразі є такі можливості:

- доступ до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

- доступ до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Крім того, через режим «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі, обравши на вибір одну з платіжних систем.

Зокрема, податківці інформували платників про порядок подання повідомлення про прийом на роботу працівника в Електронному кабінеті, а також формування запиту про суму отриманих доходів.

Крім цього, платники податків на тренінгу мали можливість навчитися, як отримати відомості про доходи, щоб не звертатись до органів ДПС. Для цього достатньо за допомогою засобів Електронного кабінету подати запит та отримати відповідь «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», засвідчену кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

Учасники тренінгу також дізналися більше про новинку від ДПС – InfoTax. Цей сервіс працює через месенджери Telegram і Viber та надає інформацію про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків.

Учасникам зустрічі роз’яснено правила застосування норм  Закону України від 15.07.2021 № 1539-IX   «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», доведено інформацію, які активи можуть бути задекларовані, хто зобов’язаний задекларувати неоподатковані активи, які терміни для подання одноразової декларації та за якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи.

Крім того, спеціалісти податкової роз'яснили особливості подання одноразової добровільної декларації в електронній формі.