Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування – 2021: варто згадати про минулорічні доходи

, опубліковано 28 квітня 2021 о 11:05

Днями відбувся сеанс «гарячої лінії» в Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. Темою заходу було «Декларування – 2021: варто згадати про минулорічні доходи».

В Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області  нагадують, що з 1 січня 2021 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати декларацію  про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичниих осіб і військового збору, або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25 квітня 2019 року №177), за місцем податкової адреси платника.

Будьте відповідальними та виконайте свій конституційний обов’язок щодо щорічного подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік (ч.2 ст.67 Конституції України).

На запитання платників податків відповідав заступник начальника Чортківського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Тернопільській області Сергій Книш.

Найцікавіші запитання та відповіді на них  надаємо вашій увазі.

 

Питання: Чи можливо подати декларацію про майновий стан і доходи онлайн?

Сергій Книш:Так, за вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто, уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку.

Хочу звернути увагу, що для зручності платників та спрощення процедури  декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Питання: Граничний строк подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2020 рік?

Сергій Книш: До 30.04.2021 включно подають громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

До 31.12.2021 включно – громадяни, які мають право на податкову знижку.

А сплатити податкові зобов’язання, треба до 02 серпня 2021 року за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«1101101» –«військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС України та на субсайті територіальних органів ДПС у Тернопільській області у рубриці «Бюджетні рахунки».

Питання: Коли декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно?

Сергій Книш: Слід зазначити, що обов’язок платника податку виконаний щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IVрозділом Податкового кодексу України;

-від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV Податкового кодексу України не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV Податкового кодексу України;

-у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок  відповідно до п. 174.3 ст.174 Податкового кодексу України.

Питання: За якою ставкою – 5 чи 18 відсотків оподатковується спадщина, отримана у 2020 році?

Сергій Книш: Оподаткування спадщини та подарунків залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб. 

Так, відповідно до підпункту  «а» п. п. 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО. 

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою ПДФО 5 відсотків.

Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків. 

Зауважу, що фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується ПДФО за ставкою 5 та 18 відсотків, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору.