Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок проведення перевірок контролюючим органом

, опубліковано 27 квітня 2021 о 12:13

Днями в Підволочиській ДПІ Головного управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася «гаряча лінія». Під час сеансу на запитання платників відповідав начальник інспекції Олег Нагірний. Мова, зокрема, йшлася про проведення перевірок податковим органом у суб’єктів підприємницької діяльності юридичних і фізичних осіб під час карантину. Надаємо для ознайомлення найактуальніші питання, які надійшли нам під час телефонних дзвінків, та відповіді на них.

Питання: Чи проводить податковий орган перевірки під час карантину?

Олег Нагірний: Відповідно до п. 52 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19). Проте це не стосується:

- документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків;

- документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПКУ;

- фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

- обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

- здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПКУ.

Питання: Чи є підставою для проведення перевірки подання звітності про використання РРО з нульовими показниками?

Олег Нагірний :Так. Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків .

Така перевірка може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності багатьох підстав, однієї з таких  підстав і є неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками.

Питання: Чи можу я як покупець ініціювати проведення перевірки у підприємця який здійснює продаж алкогольної продукції і не видає чек?

Олег Нагірний:Так, ви маєте на це право. Адже для проведення фактичної перевірки письмове звернення покупця, оформлене відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій є підставою для її проведення.

Питання: Чи проводяться документальні перевірки у юридичної особи?

Олег Нагірний: Інформація про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіку проведення планових документальних перевірок мали розпочатися у період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину та на день набрання чинності Законом України від 17 березня 2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіку, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, протягом 10 календарних днів з дня завершення дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Питання: Куди можна звернутись для проведення позапланової перевірки у юридичної особи в зв’язку з припиненням підприємницької діяльності?

Олег Нагірний: Немає потреби для звернення про проведення перевірки у разі закриття діяльності, оскільки при внесенні запису у державному реєстрі про припинення підприємницької діяльності дана інформація надходить до державної податкової служби і є підставою для проведення перевірки.