Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія – 2021

, опубліковано 19 квітня 2021 о 10:28

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія – 2021» відбувся у Бережанській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання платників у телефонному режимі відповідала начальниця Бережанської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Бурштинська Надія Іванівна. Тож, читайте, які питання турбують платників Бережанщини, та які відповіді на них надавалися.

Питання: Чи можна скористатися правом на податкову знижку по витратах на оплату дитячого садочку?

Надія Бурштинська: Так, маєте. З 2018 року з набуттям чинності змін до Податкового кодексу України, право на податкову знижку надається не тільки за оплату освіти у вищих і професійно-технічних навчальних закладах, а й у дошкільних, шкільних і позашкільних закладах освіти.

З метою використання права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року платник податку може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Витрати також підтверджуються відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (одержувача). При цьому в договорі з дитячим садком повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові дитини, яка буде відвідувати дитячий садок. У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Питання: Які особливості декларування доходів фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність?

Надія Бурштинська Відповідно до п. 178.4 ст. 178 Податкового кодексу України фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Отже, з метою декларування доходів, отриманих у 2020 році, «незалежник» заповнює та подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року.

Питання: Чи буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Надія Бурштинська: Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не буде оподатковуватись.

Питання: Де можна ознайомитися з переліком товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів, тощо) придбаних з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), вартість яких включається до податкової знижки?

Надія Бурштинська: Перелік товарів, вартість яких відповідно до п. 11 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України включається до податкової знижки в повному обсязі без урахування обмежень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 № 1319 «Деякі питання реалізації пункту 11 підрозділу 1, пунктів 51-1 – 51-2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України».

Питання: Чи обов’язково мені подавати декларацію про майновий стан і доходи , якщо я одержав дохід у вигляді спадщини, але такий дохід оподатковується за нульовою ставкою? 

Надія Бурштинська: Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу. Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.